Cea mai importantă experiență pozitivă pe care o poate avea un copil este o relație sigură, stabilă și iubitoare cu cel puțin o figura de atașament, ne spune Christina Bethell, profesor și cercetător în sănătatea copilului și adolescentului la John Hopkins University.
Relația de atașament sigură (securizantă) reprezintă baza de siguranță a copilului, locul unde acesta își găsește adăpost față de adversitățile din lumea exterioară. Este locul cald și protejat în care sinele copilului înmugurește și înflorește. În același timp, relația de atașament sigură reprezintă și trambulina pe care copilul exersează în permanență alternanța dintre a se îndepărta de părinte, explorând lumea și asumându-și riscuri și întoarcerea la siguranța bazei.
Existența în viața copilului a unei astfel de relații sigure, stabile și de încredere este un bun predictor – arată cercetările din psihologie – pentru sănătatea și starea de bine pe care copilul le poate atinge mai târziu în viață, pentru relații mai bune și mai mult succes în carieră.
Ca părinți, adesea nu ne este clar ce avem de făcut, ce putem oferi copilului pentru a avea parte de un astfel de atașament sigur. Care sunt ingredientele pentru a dezvolta o astfel de relație cu copilul? Ce înseamnă, mai exact, să fii acolo pentru copilul tău?
Aceasta este ceea ce vom explora împreună în cursul pe care vi-l propunem, un curs dedicat părinților care sunt dispuși să-și asume ei înșiși un parcurs de dezvoltare personală pentru a putea oferi copiilor lor mai mult din ceea ce au nevoie.
În acest curs vei afla sau vei înțelege la un nivel mai adânc:
- care sunt nevoile de atașament ale copilului
- ce este sentimentul de siguranță și ce are nevoie copilul să primească pentru a se simți în siguranță
- ce înseamnă să-l ”vedem” pe copil în mod profund și ce fel de ”ochelari” avem nevoie să purtăm pentru a dezvolta vederea interioară (mindsight)
- când și cum să oferim alinare
- ce anume generează și alimentează comportamentele nedorite ale copiilor
- cum să abordăm disciplina și cum să punem limite
- ce putem face noi, părinții, pentru a avea mai multe resurse, mai multă disponibilitate și mai multă prezență
De asemenea, cursul va oferi numeroase momente experiențiale, în care participanții vor avea ocazia să se antreneze pentru a dezvolta capacități de:
- autoreglare
- relaxare și gestionare a stresului
- percepere a propriilor senzații corporale, emoții și gânduri
- comunicare transparentă
- înțelegerea lumii interioare a copilului
Cursul este structurat în 6 sesiuni de a câte 2 ore, fiecare abordând câte o temă de explorare:
Sesiunea 1 – 22.02.2024, ora 18:30-20:30 – Ce au nevoie copiii pentru a înflori?
Sesiunea 2 – 07.03.2024, ora 18:30-20:30 – În siguranță
Sesiunea 3 – 21.03.2024, ora 18:30-20:30 – Văzut, auzit, simțit
Sesiunea 4 – 04.04.2024, ora 18:30-20:30 – Alinat
Sesiunea 5 – 18.04.2024, ora 18:30-20:30 – Structură, limite și disciplină
Sesiunea 6 – 25.04.2014, ora 18:30-20:30 – Punct și de la capăt
În fiecare dintre sesiuni vom avea o prezentare de informații și explicații pe tema dată (psihoeducație), exerciții practice de antrenament pentru dezvoltarea capacităților emoționale și relaționale (precum exerciții de autoreflecție, de scriere în jurnal, de relaxare, de introvertire a atenției sau de construire a rezilienței personale, de ascultare activă și empatică), discuții în grupuri mai mici sau în grupul mare, sesiune de întrebări și răspunsuri.
Alături de psihoeducație, antrenament și apartenență la comunitatea cursanților, fiecare participant beneficiază și de o sesiune individuală de consiliere parentală oferită gratuit de psiholog Dana Revnic.
Sesiunile se vor desfășura online, pe platforma zoom. Link-ul de conectare îl vei primi pe e-mail în urma înscrierii, după ce ai efectuat plata.
Pentru a asigura spațiul de siguranță psihologică și de coerență a grupului, numărul de locuri este limitat la 12.
Prețul cursului este de 625 lei, cu o reducere de 20% pentru însciere timpurie. Astfel, dacă te înscrii și plătești cursul până cel târziu în data de 15 februarie, prețul este de 500 lei.
De asemenea, atunci când ambii părinți ai unui copil doresc să participe la curs, cel de-al doilea părinte beneficiază de o reducere de 50%.
Acordăm și burse pentru motive sociale. Dacă dorești să soliciți o astfel de bursă, te rugăm să ne contactezi în mod direct.
Detaliile pentru plată le vei primi în urma completării formularului de înscriere.
Cine sunt facilitatorii?
Dana Revnic
Sunt psiholog clinician și facilitator de grupuri de dezvoltare personală și de procesare traumă colectivă, consilier parental, certificată NARM ca profesionist informat despre traumă, Sunt pasionată de a sprijini părinții și profesioniștii care îngrijesc copii în calitatea lor profesională pentru a oferi copiilor din viața lor calitățile de care aceștia au nevoie pentru a înflori. Poți citi mai multe despre mine aici.
Antonia Rasovan
Practic yoga din anul 2012, iar începând din 2016 sunt instructor certificat de yoga. Am participat la nenumărate cursuri și programe în tradiția Satyananda Yoga, în cadrul cărora mi-am însușit valorile acestui sistem. În momentul prezent împărtășesc cunoștințele acumulate în diversele cursuri pe care le țin în Timișoara și în mediul online, atât pentru adulți cât si pentru copii. Mai multe detalii despre mine găsești aici.